lunes, 16 de septiembre de 2024

EL MOBLE DE FUSTA : LES FUSTES DEL MOBLE = EL MUEBLE DE MADERA : LAS MADERAS DEL MUEBLE



El moble de fusta : les fustes del moble = El mueble de madera : las maderas del mueble / Silvia Mateos Olivera ; Associació per a l’Estudi del Mobles ; Institut de Cultura (Barcelona). – Barcelona : Associació per a l’Estudi del Mobles ; Ajuntament,  2023

126 p. : il. ; 30 cm.

ISBN 978-84-12-21553-3

R. 6971

[Sign.: DPR MOB]


MUSEO MANUEL PIÑA : LEGADO DEL DISEÑADOR A LA CIUDAD DE MANZANARES

 


Museo Manuel Piña : legado del diseñador a la ciudad de Manzanares [exposició] / Museo Manuel Piña ; textos, Óscar Scopa, Modesto Lomba, Ana Gavin. – [Segovia] : Artec Impresiones, DL. 2009

87 p. : principalmente il. ; col. i n. ; 30 cm.

ISBN 978-84-89183-43-8

R. 6972

[Sign.: MOD/MUS/mus]


DESIGN EDITIONS = EDICIONES DE DISEÑO

 


Design Editions = Ediciones de Diseño / Santa & Cole. – Barcelona : Santa & Cole, 2023

392 p. : principalmente il. ; 26 cm.

R. 6973

[Sign.: DPR/SAN/des]


PREMIO PIONEER 2024 : CONCURSO DE DISEÑO DE MOBILIARIO

 


[Premio Pioneer 2024 : Concurso de Diseño de Mobiliario] / Asociación de Diseño Industrial del distrito de Nankang de la ciudad de Ganzhou (NKIDA). _ Ganzhou (China) : Asociación de Diseño Industrial del distrito de Nankang de la ciudad de Ganzhou, 2024

[70] p. : principalmente il. ; 28 cm.

R. 6974

[Sign.: DPR/PRE]


viernes, 6 de septiembre de 2024

CANDACE WHEELER

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Candace Wheeler

_Especialitat: Disseny d'Interiors i Tèxtil 

_Data/ciutat de naixement/defunció: Març 24, 1827, Delhi (Nova York) – Agost 5, 1923, Nova York.

_Nacionalitat: nord-americana



Trajectòria professional de l’artista 

Candance Wheeler s'acredita com la mare del disseny d'interiors. De forta voluntat i determinació, va ser líder feminista, professora i dissenyadora d'interiors i tèxtils. Wheeler va promoure l'art i el disseny com una carrera remunerada per a les dones, establint la Associated Artists, que oferien formació per a dones. També ha fundat la Society of Decorative Art, i Tiffany & Wheeler. Durant Tiffany & Wheeler, Wheeler va treballar al redisseny d'algunes de les habitacions de la White House. 

Els seus dissenys van seguir un estil americà, incorporant colors i motius inspirats en les flors nord-americanes. Està associada al Moviment Estètic del Renaixement Colonial i al Moviment d'Arts i Oficis. Wheeler va ser una de les primeres dones a ser coneguda com a dissenyadora d'interiors i tèxtils.


 

_ Per què he triat a

Vaig triar Candance Wheeler a causa dels seus dissenys intrigants i patrons florals. La seva vida, igualment intrigant, estava plena d'èxits no només al món de l'art i el disseny, sinó també pel paper de la dona en aquests camps. Vaig pensar que era important representar a Wheeler i el que ha aconseguit a la seva vida.


 


 

 

Per Ciara Connelly

 

VIVIENN WESTWOOD

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Vivienne Westwood


_Especialitat: Diseñadora de moda inglesa, empresaria y creadora de la estética punk y new wave


_Data/ciutat de naixement/defunció: 8 de abril de 1941, Tintwistle (Derbyshire, Inglaterra)  /  29 de diciembre de 2022, Clapham (Londres).

_Nacionalitat: inglesa



Trajectòria professional de l’artista

Vivienne Westwood, diseñadora de moda británica, emergió como una fuerza revolucionaria en la escena punk de los años 70. Co-fundadora de la boutique "Let It Rock", posteriormente rebautizada como "SEX", junto a Malcolm McLaren, desafiaron las convenciones y definieron el estilo punk. En 1981, su audaz colección "Pirates" la lanzó al escenario internacional de la moda. A lo largo de su carrera, ha fusionado provocación y elegancia, convirtiéndose en un ícono de la alta costura. Westwood también destaca por su activismo ambiental y social, demostrando que la moda puede ser una plataforma para el cambio. 



 _ Cita:

  “La gente más sexy es la que piensa”.


 

_ Per què he triat a

 

He triat il·lustrar a Vivienne Westwood perquè és una figura icònica en la moda, destacant per la seua innovació i activisme. Admirada per la seua capacitat per desafiar convencions. La seua defensa del medi ambient i els drets humans és una font d'inspiració. A través de la meua il·lustració, busque capturar la seua influència i compartir el seu llegat en una exposició sobre les més importants dissenyadores.


 

_ Xarxes socials, página web, etc.

 

Página Web: https://www.viviennewestwood.com/

 

Redes sociales: https://www.instagram.com/viviennewestwood/?hl=es

 

Per Luis Sanchis Martínez


BEATRICE WARDE

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Beatrice Warde

_Especialitat: Assagista, historiadora i escriptora sobre disseny tipogràfic i impremta

_Data/ciutat de naixement/defunció: 20 de setembre de 1900 Nova York- 16 de setembre de 1969, Epsom,  Anglaterra

_Nacionalitat: nord-americana


1925

Trajectòria professional de l’artista

Beatrice Warde va ser una erudita i estudiosa de la tipografia i la impressió del s. XX. Als 24 anys ja treballava per a la American Type Founders en Estats Units. En 1925 es trasllada a Londres, on col·labora amb Stanley Morrison (dissenyador de la font Times New Roman) i escriu articles d’investigació per a la revista The Fleuron baix el seudònim Paul Beaujon. La valua dels articles la porten a treballar en la Monotype Recorder on va poder recuperar la identitat perduda i ser la responsable de la publicitat (1927-1960). Va influir en els gustos d’impresió en Gran Bretanya i en altres països a mitjans del s. XX i va ser una de les poques tipògrafes del món.



 _ Cita:

  «El tipus ben usat és invisible com a tipus, així com la perfecta veu modulada és el vehicle inadvertit utilitzat per a la transmissió de les paraules i de les idees».


 

_ Per què he triat a

 

Beatrice Wallace per a les mecanes és un referent, per la seua intel·ligència, en majúscules. És una paradoxa com el seu treball, que clama a la transparència en La copa de cristall, va tindre que sofrir l’ocultament i fer ús d’un pseudònim per poder donar-lo a conèixer.


 

Bibliografia:

The cristal globet, sixteen essays on typography
Beatrice Warde. The Sylvan Press, Londres, 1955

Type faces, old and new
Beatrice Warde. The Bibliographical Society, Londres, 1957

_Hands off or Hands on?
Beatrice Warde. The Typophiles, New York, 1969

 

 

Per Magda Arques i Xelo Garrigós



JESSICA WALSH

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Jessica Walsh

_Especialitat: Disseny Gràfic

_Data/ciutat de naixement/defunció: 30-10-1986, Nova York 

_Nacionalitat: nord-americana



Trajectòria professional de l’artista

Jessica Walsh és una dissenyadora, directora d'art, il·lustradora i educadora nord-americana. Va començar a codificar i dissenyar llocs web als 11 anys. Walsh va estudiar disseny gràfic a l'Escola de Disseny de Rhode Island, on va obtindre una llicenciatura en Belles Arts en 2008. 

Després de llicenciar-se va rebutjar un treball en Apple, on li van oferir quasi 100.000 dòlars anuals per a acceptar la passantia de Paula Scher en Pentagram, on romandria durant quasi un any. Després va treballar com a directora d'art associada en la revista Print abans d'associar-se amb Stefan Sagmeister. 

Va ser sòcia de l'estudi de disseny Sagmeister & Walsh (2010-2019) i fundadora de l'agència creativa &Walsh (2019-present). &Walsh és una del 0,1% de les agències creatives propietat de dones. És professora de Disseny i Tipografia a l'Escola d'Arts Visuals (NY).  El seu estil ha sigut descrit com a «audaç, emocional i provocatiu». 


 

 _ Cita:

  “Has d'experimentar, provar coses i crear molts treballs dolents abans de fer una cosa bona”. 




 _ Per què he triat a

L'interés per Jessica Walsh ve marcat des de dos punts de vista. Pel que fa al seu treball, em captiva  principalment la mescla de potència visual i provocació que caracteritza les seues obres. Pel que fa a ella, com a dissenyadora em fascina tot el que ha aconseguit malgrat la seua joventut.


 _Xarxes socials, pàgina web, etc.

Pàgina web: andwalsh.com 

Instagram: @jessicavwalsh  

X (Twitter): @jessicawalsh 

 

 

Per Just J. Garrido Aracil


INGRID VANG NYMAN

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Ingrid Vang Nyman

_Especialitat: Il·lustració

_Data/ciutat de naixement/defunció: _21 de agosto de 1916/ Frederiksberg (Dinamarca)/ 13 de diciembre de 1959

_Nacionalitat: danesa


 

Trajectòria professional de l’artista

 

Ingrid Vang Nyman va ser una il·lustradora danesa coneguda pel seu treball en els llibres de Pippi Långstrump, dels quals va ser la il·lustradora original. Sentia fascinació per altres cultures i, en particular, pels xiquet de la Xina, Àfrica, l'Índia i més enllà. En 1948, es van publicar en una sèrie de gravats titulats Xiquet d'Orient i Occident. Quant al personal em vaig emportar una grata sorpresa en conéixer aquesta il·lustradora, ja que Pippi Långstrump forme part de la meua infància en el seu format de sèrie de televisió i conéixer que provenia d'una sèrie d'il·lustracions de tanta qualitat per a un publique infantil em va motivar a realitzar aquest retrat.



 _ Cita:

 

  “Tots els autors que han tingut la sort de trovar un il·lustrador agradable per al seu llibre, estaran eternament agraïts a aquest artista”


 

_ Per què he triat a

 

Quan vaig triar a Ingrid Vang Nyman realment no sabia de la seua existència però en el moment que vaig  buscar informació i vaig descobrir que era l’autora de les il·lustracions originals del llibre de Pipi Lastrum vaig voler fer-li un retrat a l’altura. La meua infància ha estat en gran part acompanyada d’aquesta sèrie, ja que a casa

de la meua àvia la meua tia em posava capítols de la sèrie perquè jo menjara o no plorara. 

Crec que quan qualsevol persona pensa en Pipi Lastrum, li ve al cap la sèrie però desconeixen que prové d’un llibre, com era el meu cas. Ingrid ténia una manera d’il·lustrar molt característica i utilitzava colors molt

cridaners. Per a mi és una pena que no se li reconega el treball que va fer en la seua vida i haja quedat en l’oblit quan va ser la creadora d’un dels personatges més carismàtics per a moltes generacions.



Per Rafa Nicolau Soler


PATRICIA URQUIOLA

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de la dissenyadora

_Nom complet: Patricia Urquiola Hidalgo

_Especialitat: Arquitectura i Disseny de Producte

_Data/ciutat de naixement/defunció: 12 de maig de 1961. Oviedo

_Nacionalitat: espanyola


 

Trajectòria professional de l’artista

Va estudiar arquitectura i disseny en la Universitat Politècnica de Madrid i va completar els seus estudis en el Politècnic de Milà.

 En 2001 funda al costat d'Alberto Zontone el Studio Urquiola on desenvolupa, al costat d'un equip multidisciplinari, projectes arquitectònics i objectuals. En els seus projectes vincula artesania i investigació industrial des d'un prisma humanístic, tecnològic i social.

El seu treball s'exhibeix en reconeguts museus d'art i disseny, com el MoMA de Nova York, el Museu d'Arts Decoratives de París, el Vitra Design Museum de Weil am Rhein, el Victoria & Albert Museum de Londres, el Museu del Disseny de Zuric, el Museu Stedelijk d'art modern i contemporani d'Amsterdam.

Per la seua trajectòria professional, ha sigut guardonada amb la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles Arts atorgada pel Govern espanyol i l'Orde d'Isabel la Catòlica, atorgada per Sa Majestat el Rei d'España Joan Carles I.


  _ Cita:

 

  “L'art et fa pensar, el disseny et fa gaudir”



 

_ Per què he triat a

 

L'elecció d'aquesta dissenyadora va ser totalment aleatòria. Sense tindre en compte el seu àmbit d'especialitat dins de les diferents branques del disseny. Qualsevol de les dissenyadores proposades em resultaven interessants i significatives per les seues trajectòries professionals.



_Xarxes socials, pàgina web, etc.

@patricia_urquiola

 

https://patriciaurquiola.com

 

                                                                                                                  Per Jerjes LLopis Grau



jueves, 5 de septiembre de 2024

GINA THORSTENSEN

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Gina Thorstensen

_Especialitat: Animació

_Data/ciutat de naixement/defunció: 1980. Eidsvoll, Noruega.

_Nacionalitat: noruega



Trajectòria professional de l’artista

Gina Thorstensen va estudiar art i disseny. Ha participat en la creació de múltiples videoclips i pel·lícules com The Eye’s Habit (2016), Giving M'A Chance de Gotye (2012) Bla Bla Bla de Jumbo (2011) i El Rei del Mambo i la Reina de Saba de Klaus & Kinski (2010). També ha realitzat el cartell per al Animatic de Lleida en 2022 i exposicions en solitari. La seua trajectòria professional és molt ampla, no obstant això, va ser en 2008 quan va guanyar el primer premi en el Certamen de Còmic i Il·lustració Injuve, i des de llavors no ha deixat de dedicar-se al sector. Com a creadora multidisciplinària s'ha especialitzat en diversos camps artístics, com la il·lustració, el cinema, l'animació o l'escultura, sent les seues il·lustracions i animacions el més destacable, perquè ha participat en nombrosos festivals d'animació i les seues obres han sigut exposades a Copenhaguen, Noruega, Berlín, Barcelona i Madrid.

_ Per què he triat a

Abans que este projecte es proposara jo no tenia ni idea de qui era Gina Thorstensen, no obstant això a l'hora de seleccionar a una il·lustradora va ser ella la que més curiositat em va causar. Després d'investigar em vaig adonar que era una gran artista multidisciplinària que havia treballat en múltiples projectes i l'estil dels quals viatjava entre la pintura, el collage i les composicions quasi caòtiques. La forma en la qual emprava les paletes de colors em va fascinar a més dels elements únics que inclou en les seues obres, com les pupil·les hiperrealistes que inclou en figures humanes de caràcter quasi sintètic. És una il·lustradora increïble que sens dubte captivarà a més d'un.



_Xarxes socials, pàgina web, etc.

http://ginathorstensen.com/

 

Per Cristina Torres Donciu


DANA TERRACE

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Dana Terrace

_Especialitat: Il·lustració.

_Data/ciutat de naixement/defunció: 8 de desembre de 1990, Hamden

_Nacionalitat: estadounidense



 

Trajectòria professional de l’artista

Dana Terrace és una directora, dibuixant, escriptora i guionista gràfica. Ha treballat en projectes d'animació com a directora en “Patoaventuras” i va ser encarregada del guió gràfic en Gravity Falls. Finalment va traure la seua pròpia sèrie “The Owl House” per a Disney Channel. Va estudiar a l'Escola d'Arts Visuals de Nova York, durant la seua etapa d'estudiant va realitzar i va ajudar en diversos projectes com Kickball, Mirage o Blenderstein!. La seua tècnica és sobretot digital. 



 _ Cita:

  ”Lluita sempre pel que tu vols”

_ Per què he triat a

Dana Terrace és una animadora que ha través de les seues animacions ha aconseguit donar visibilitat a la comunitat LGTBI Q + a través dels personatges de la seua pròpia sèrie. Malgrat els impediments en el seu camí per a aconseguir publicar la seua pròpia serie animada.



_Xarxes socials, pàgina web, etc.

@danaterrace

 

Per Hanna Talledo



GERDA TARO

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de l’artista

_Nom complet: Gerda Taro

_Especialitat: fotografia

_Data/ciutat de naixement/defunció: Stuttgart, Alemanya, 1 d'agost del 1910 - El Escorial, 26 de juliol del 1937

_Nacionalitat: alemanya



 

Trajectòria professional de l’artista

 

Gerda Taro, nascuda com a Gerta Pohorylle, va ser una fotògrafa de guerra activa durant la Guerra Civil Espanyola. És considerada la primera dona foto-periodista que va morir cobrint el front d'una guerra. Taro va ser la companya i col·laboradora professional del fotògraf Endre Friedmann, junts van crear el pseudònim de Robert Capa amb finalitat comercial. Una part significativa del que es considera la primera obra de Capa va ser creada per Taro. La seva carrera va ser breu, però amb un gran impacte en el fotoperiodisme de guerra.



 _ Cita:

  «si les fotos no són prou bones, és que no t’has apropat prou»


_ Per què he triat a

Gerda Taro és un dels molts exemples de dona silenciada. En aquest cas és significatiu assabentar-se que l’autoria d’algunes de les imatges sobre la guerra més rellevants de la història de la fotografia, han estat fetes per Gerda Taro, i que el famós i flamant Robert Capa, era només que una marca comercial masculina que fèia de paraigües a Gerda i la seua parella Endre. Jo, i moltíssima gent, crèiem que Endre era l’intrèpid Robert, quan era Gerda qui ensumava de prop, la pólvora, la sang, la mort...la guerra.




 

Per Pep Sanz Rabadan