jueves, 25 de julio de 2024

HELLA JONGERIUS

EXPOSICIÓ VAM SER I SOM DISSENYADORES (març 2024. Alcoi)

 

Informació de la diseñadora

Nom complet: Hella Jongerius

Especialitat: Disseny industrial

Data i ciutat de naixement: Utrecht, 30 de maig de 1963

Nacionalitat: Neerlandesa


Trajectòria professional de la dissenyadora

Hella Jongerius (1963, De Meern, Utrecht) és una dissenyadora industrial holandesa. Va ingressar de l'Acadèmia de disseny Eindhoven el 1993. Aquest mateix any va fundar el seu propi estudi de disseny anomenat Jongeriuslab a Rotterdam. El 2008 va traslladar el seu estudi a la ciutat de Berlín, i des del 2012 treballa per a Vitra (Basilea, Suïssa) com a directora d'art per a colors, tèxtils i superfícies. Amb el seu estudi Hella Jongerius ha treballat en disseny tèxtil, ceràmica i mobiliari, conciliant a la feina els elements propis del disseny industrial amb la tradició ceràmica i tèxtil. La sensibilitat estètica de la dissenyadora s'explica com una relació d'oposats: indústria i artesania, tradició i contemporaneïtat, high tech i low tech. La combinació, sovint contradictòria, dels materials dóna lloc a creacions on la textura i la materialitat dels acabats es converteixen en protagonistes.

A l'estudi de disseny Jongeriuslab han desenvolupat projectes independents i han creat productes per a grans clients com: Maharam (Nova York); KLM i Royal Tichelaar Makkum (Països Baixos); Vitra (Suïssa), i IKEA (Suècia). El 1994, Hella va dissenyar la sèrie de gerros Soft urn and soft vase en poliuretà, per a Droog Design. Més tard, el 1998, va fer la col·lecció B-set, vaixella intencionalment imperfecta produïda industrialment per a Royal Tichelaar Makkum. Un any després, Jongerius va crear la cadira d'escuma Kasese i la cadira Sheep per a Cappellini (Milà). L'any 2002, va dissenyar el canelobre Crystal frock per a Swarovski (Londres) i la sèrie de tapisseria Repeat per a Maharam (Nova York).


_Cita:

 "El disseny ha d’apel·lar a la humanitat i la imaginació de l’espectador".




_ Per què he triat a Hella Jongerious

He triat a Hella Jongerious per la seva diversitat a l'hora de crear i la forma tan especial que té de convertir allò artesanal en una cosa tan moderna.



_Xarxes socials, pàgina web, etc.

@hellajongerius

https://jongeriuslab.com/

Per Blanca Berzosa López