martes, 23 de abril de 2024

UNA EXPOSICIÓ I UNA AUTORA PER VISITAR. 23 D’ABRIL DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE


UNA EXPOSICIÓ: Trobes: 550 anys de la impremta a València (25.04.2024 – 08.09.2024. Centre Cultural La Nau. Universitat de València)

https://www.uv.es/uvweb/cultura/ca/agenda-uv/trobes-550-anys-impremta-valencia-1285865929485/Esdeveniment.html?p2=&id=1286377917279

 


El primer llibre imprès a València

En 1474, arran de la convocatòria d’un certamen poètic, es publicaven a València les Obres e trobes en lahors de la Verge Maria, el primer llibre imprès a la Corona d’Aragó i el primer de caràcter literari de la Península. L’invent de la impremta va tenir lloc a mitjan segle XV. Johannes Gutenberg imprimia al seu taller tipogràfic de Magúncia la Bíblia de 42 línies. A partir d’aquest moment, Europa va ser testimoni de la gran revolució cultural que va representar aquesta nova tecnologia basada en la premsa de tipus mòbils i que, en tot just vint anys, es difonia per Europa i arribava a la ciutat del Túria. En aquells dies, València era la ciutat més habitada de la Península i un important centre econòmic i financer amb un port molt actiu que la connectava amb les principals rutes comercials. La prosperitat econòmica de la ciutat es traduïa en una esplendor artística i literària, com així ho testimonien l’edifici de la Llotja i el palau de la Generalitat, entre altres grans construccions de la centúria, i la plèiade d’escriptors (Ausiàs Marc, Joanot Martorell, Jaume Roig, Isabel de Villena, Joan Roís de Corella...) que fan del Quatre-cents el Segle d’Or de les lletres valencianes. A València coincidien també els quatre elements que van fer possible la introducció de la impremta. En primer lloc, el mercader alemany Jacob Vizlant, representant de la Gran Companyia Mercantil de Ravensburg, que va tindre la idea d’ampliar l’oferta de mercaderies de la seua societat amb un nou producte, el llibre imprès. En segon lloc, el tipògraf Lambert Palmart, que Vizlant va fer vindre a València per imprimir els llibres que foren d’interès. En tercer lloc, el dinamisme cultural de la capital valenciana i l’existència d'un ampli públic lector, capaç d’adquirir i llegir els llibres que s’imprimirien. Finalment, la celebració el mes de març de l’any 1474 d’un certamen poètic en lloança de la Mare de Déu, convocat pel virrei Lluís Despuig i organitzat pel poeta Bernat Fenollar, que va aconseguir reunir quaranta autors de diferents estaments socials i va donar lloc a una ocasió perfecta perquè fora aquest el primer llibre que s'imprimiria a València. A partir d’aquest moment, València ja disposava de premses i tipògrafs, així com de les eines per a fer llibres i, en pocs anys, ja estava en condicions d’exportar-ne. Es creava així una nova xarxa de professions i activitats al voltant del llibre imprès que anava des dels editors-llibreters i els impressors fins al públic de lectors i lectores, que van influir perquè el nou llibre imprès imitara els manuscrits.

[Font: https://www.uv.es/vrexpos4/2024_TROBES/Nota%20de%20prensa.pdf ]


Premsa de Gutenberg

La fabricació del llibre (vídeo amb motiu de l’expoció, 3:43)

https://www.youtube.com/watch?v=Rnt23MU7lmU



UNA AUTORA: Luna Miguel



Entrevista:

https://metalmagazine.eu/post/luna-miguel-dedicacion-y-pasion-por-la-lectura

Lectures:

La tumba del marinero  (2013)

https://www.labellavarsovia.com/la-tumba-del-marinero/

Pensamientos esteriles (2020)

https://www.labellavarsovia.com/pensamientos-esteriles/

Poesía masculina (2021)

https://www.labellavarsovia.com/poesia-masculina/

Un amor español (2023)

https://www.labellavarsovia.com/un-amor-espanol/