jueves, 19 de diciembre de 2019

DUES RECOMANACIONS PER A ESTES FESTES




MIES (de Agustín Ferrer Casas)




OBJETIVO HEDY LAMARR (de Abel Pajares Pardo, Ángel Muñoz i Ricardo Vilbor)




Per a estes festes un parell de recomanacions, dos còmics de l’editorial Grafito (quin nom més bonic, no?), que a més a més és valenciana. Són dues històries de dos personatges fonamentals del segle XX. Un per ser un gran arquitecte, i l’altra per se la precursora d’una cosa que hui és habitual en les nostres cases, en la nostra vida, el Wi-Fi.

L’editorial Grafito ens convida a conèixer des de la ficció i des de la realitat, la vida d’estes sorprenents persones: Hedy Lamarr (Viena, 1914 – Florida, 2000) i Mies van der Rohe (Aquisgrán, 1886 – Chicago, 1969).

Per a qui no sàpiga qui era Hedy Lamarr, li puc dir que era una d’aquelles brillants estrelles del Hollywood dels anys ’40 i ’50, la dona que va seduir a Sansón (un dels meus herois d'infantesa) i li va portar la ruïna tallant-li els seus negres i rulls cabells. Pobre Sansón (era un poquet tontorrón, això sí).

Però Hedy Lamarr no sols era un rostre bonic en la gran pantalla, a més a més era un cervell privilegiat, una gran inventora que sembla no parava de tenir idees i de portar-les a la pràctica, i una d’eixes va ser els principis de la comunicació sense fil, que hui en dia coneixem com Bluetooth i Wi-Fi.

De Mies van der Rohe no vaig a comentar res, tenint als companys d’Interiorisme i d’Història per a treure'ns de dubtes en qualsevol moment.

Aixì com el còmic de Hedy Lamarr és una història de ficció, que per què no, haguera pogut ser real, la història de Mies és tot lo real que pot ser. Basada en una biografia i en una entrevista que li va fer el seu nét en un viatge, resulta apassionant. És la lluita de l’últim director de l'escola de la Bauhaus, al llarg de  tota una vida, pel seu ideal d'una arquitectura moderna. Un tipo difícil en temps difícils.

Us recomane la lectura d’estos dos relats, molt entretinguts, que es llegeixen en dos moments (et quedes en ganes de més), i que en el cas del llibre de Mies té algunes il·lustracions fantàstiques. 

Bon Nadal i bones festes a tots i a totes.